Csoportos diákutaztatás - Air Tours

Csoportos diákutaztatás


Luther Márton nyomában

 

Elhelyezés: 2-3 ágyas szállodai szobákban

Ellátás: reggeli

Utazás: komfortos autóbusszal

Időpont: 2017. augusztus 9 – 13., 2017. október 19 – 23.

 

1.nap: Budapest- Lipcse (820 km)

Elutazás Németországba a reggeli órákban. Egész napos utazás, rövid pihenőkkel. Érkezés az esti órákban.

2. nap: Wittenberg-Halle

Reggeli után kirándulás Wittenbergbe, amit Luther városának is hívnak. Luther itt töltötte legfontosabb éveit, itt indította el a reformációt, és írta meg számos művét. A városlátogatás során meglátogatják Luther házát, amely eredetileg Ágostonrendi monostor volt, most a világ legnagyobb reformáció történeti múzeumának ad helyet, az Unesco Világörökség része. Látogatás a Szent Mária plébániatemplomba, ahol Luther a legtöbb igehirdetését tartotta. Ezt követően megnézik a Vártemplomot, amelynek kapujára Luther 1517-ben kifügesztette a 95 pontból álló téziseit. Visszafelé megállnak Halleban, amit a „reformáció bölcsőjeként” is emlegetnek. A helyi könyvtárban őrzik Luther kézírásos bejegyzéseit tartalmazó Bibliát. A Miasszonyunk templomban többször is tartott prédikációt Luther, továbbá itt őrzik kezének lenyomatát gipszbe öntve és halotti maszkját. Szállás Lipcse környékén.

3. nap: Eisleben – Lipcse

Eisleben, más néven Lutherváros. Ebben a városban található utunk névadójának szülői háza és az a ház ahol meghalt. További látványosságok: Szent Péter-Pál templom, ahol Luthert keresztelték, ill. a Szent András templom ahol van Luther szószéke. Az utolsó prédikációját is itt tartotta. Ezek is az UNESCO Világörökség részei. Visszautazás Lipcsébe, ahol félnapos városnézésen vesznek részt. Gyalogos városnézés: Operaház, Moritz bástya, Szent Miklós templom, Geothe emlékmű.  Ezt követően elfoglaljuk szállásunkat.

4. nap: Lipcse - Wartburg - Eisenach  

Reggeli után folytatódik a Lipcsei városnézés. Megtekintik Szent Tamás templomot ahol Johann Sebastian Bach dolgozott és ami nyughelye is egyben. Tovább utazás Wartburg várába. A vár az UNESCO Világörökség listáján is szerepel. Itt fordította Luther német nyelvre az Új testamentumot. A szobája eredetiben fennmaradt. A vár a hegy tetején található és gyalog, kisbusszal vagy gyerekeknek szamárháton lehet följutni. Ezt követően városnézés Eisenachban. Ez Bach szülővárosa. Itt található a Bach ház, a vásártéren a Szent György templom, ahol Türingiai Szent Erzsébet megházasodott és Johann Sebastian Bach keresztelkedett. Bach is és a család többi tagja is sokat zenéltebben a templomban. Eisenachban is van Luther ház, ahol gyerekkorában az iskolai szüneteket töltötte a későbbi prédikátor.  Szállás Erfurtban.

5. nap: Erfurht – Budapest

Reggeli után a városnézés során olyan érdekes látnivalók várnak ránk mint: Ágoston rendi kolostor, Kereskedők hídja, mely 125 m hosszú és 32 lakás található rajta és a kis kézműves üzletek. Régi Zsinagóga - ez az egyik legrégebbről fennmaradt középkori zsinagóga, eredeti korabeli ékszer kiállítással -, a régi erfurti egyetem épülete, Szent Mária katedrális és St. Severikirche, melyekhez egy hatalmas lépcsősoron lehet följutni, ahol szegedihez hasonló szabadtéri játékokat szoktak tartani. Rövid pihenők az autópálya mentén érkezés Budapestre az esti órákban.

Részvételi díj: 89.900 Ft/fő

A részvételi díj nem tartalmazza: utasbiztosítás, egyéb étkezési költségeket

 

Eger – Szilvásvárad 2-3 napos program

Eger, városnéző program – Egri vár, Dobó István múzeum, Panoptikum, Érseki pincerendszer, Egri Bazilika, Minaret, Tűzoltó Múzeum, Palóc Múzeum, Varázs torony (A Csillagászati Múzeumban az 1776-ban Hell Miksa tervei szerint létesített Spekula Csillagvizsgáló ránk maradt műszerei tekinthetők meg. Ugyanabból a korból egy működő Camera Obscura (periszkóp) mutatja be a város különböző helyeit egy nagy fehér asztalra kivetítve.A Panoráma teraszról gyönyörű kilátás nyílik a városra és környékére. A teraszon előre meghírdetett időpontokban távcsöves bemutatókat is tartunk.A Varázsteremben a látogatók (kicsik és nagyok egyaránt) fizikai kísérleteket végezhetnek az interaktív kísérleti eszközökkel.A Planetáriumi csillagászati műsorokat a meghírdetett időpontokban látogathatják.)

Szilvásvárad – Ménesgazdaság, Lipicai ménes, Erdei kisvasúttal utazás, Szalajka-völgy, Szabadtéri Erdei Múzeum, Istállóskői ősemberbarlang, Kaland Park

Sopron 2-3 napos program

A város bővelkedik jelzőkben: a hűség, a szabadság, a kékfrankos városa, a Nyugat kapuja. Az óvárosban szinte minden épület műemlék, egészen a római kortól találunk itt történelmi emlékeket.

Sopron 1277-ben kapta meg a szabad királyi városi jogokat, a középkori Magyarország egyik legfontosabb és leggazdagabb városának számított. A török időkben Pozsony mellett az osztrák uralom alatt álló Magyarország egyik központja volt.A török pusztítások a várost meglepően elkerülték, azonban 1676-ban egy nagy tűzvészben a város házainak zöme elpusztult, az ezt követő újjáépítések során alakult ki a ma is látható barokk arculat.A trianoni békeszerződés után a város és környéke hovatartozásának sorsáról népszavazásban döntöttek, így került vissza Magyarországhoz a zömében németek lakta Sopron is. Azóta nevezik Sopront a hűség városának.

Sopron a rengeteg műemlék és a gyönyörű természeti környezetnek köszönhetően jelentős idegenforgalommal bír, azonban ennek ellenére a város sokszor meglepően csendes, napnyugta után pedig meglehetősen kihalt, minimális szórakozási lehetőséget kínálva csupán.A Fő tér és környéke-A város legjellegzetesebb épülete a Tűztorony.A barokk Fő tér közepén találjuk hazánk egyik legszebb és legrégibb Szentháromság-szobrát 1701-ből.A téren szinte mindegyik épületet érdemes szemügyre vennünk, itt található Magyarország egyik leggazdagabb antik bútor- és dísztárgy-gyűjteménye a Storno család egykori otthonában, de a közeli Fabricius ház régészeti, helytörténeti kiállításai is érdekesek, de a Polgári lakások c. tárlatért érdemes inkább meglátogatni. A  Patika Múzeumot, egy kicsi, de annál érdekesebb kiállítással, amely az évszázadok óta gyógyszertárként funkcionáló házban kapott helyet.

A téren áll Sopron egyik legértékesebb műemléke a gótikus stílusú bencés (volt ferences) templom, a Kecske-templom, és a mellette lévő egykori kolostor, amelyben az ország legszebb gótikus termének tartott középkori káptalanterem található. Az Új utcában találjuk az egyik legrégebbi zsidó imahelyet Európában, az Ó-Zsinagógát. Az Orsolya téren találhatóaz Orsolya templom és rendház, közepén a felújított Mária-kúttal. A Szent György utcában találjuk a feltűnő, piros-fehér homlokzatú barokk stílusú soproni dómot, a Szent György templomot. Sopron másik jelentős egyházi emléke, a gótikus Szent Mihály templom és a mellette lévő Szent Jakab kápolna. Útközben a Szent Mihály utca 9. szám alatt lévő népies barokk stílusú Két Mór házra mindenképpen vessünk egy pillantást.

Amennyiben csak kisebb sétát szeretnénk, a Károly-kilátót válasszuk, esetleg a még közelebb magasodó Sörházdombi kilátót.A Lövérekben találjuk a város és a régió legbizarrabb látnivalóját az ún. Bolond várat, hivatalos nevén Taródi várat, amely természetesen nem igazi vár, hanem egy érdekes ember valóra vált groteszk agyszüleménye.

További kiránduló helyek - Lánzsér (Landsee) vára romjaiban is meglehetősen impozáns, a maga korában Nyugat-Magyarország legnagyobb erődítménye volt.A Lánzséri hegyek egyik magaslatára épült vár közel fekszik a történelmi Magyarország egykori határához, a hatalmas várrom a gyönyörű erdős környezetben népszerű kirándulóhely.

Fraknó vára (Burg Forchtenstein) Burgenland egyik jelképe. A Rozália-hegység keleti nyúlványán, egy magas dolomitsziklán épült vár már messziről vonzza a tekintetet.

A vár egyedülállóan szép fekvése és a várfalakról a parádés panoráma mellett a vármúzeum rendkívül látványos kiállítása miatt is a régió kihagyhatatlan látnivalója.

Tata 1 napos program

Városnézés kisvonattal -Eszterházy kastély, Angol Park, Tatai vár, Kálvária domb, Múzeumok, Öreg tó és vár, vagy gyalogosan.

Malmok (A műemlék malomépületek többsége új funkcióval ellátva szállodaként, étteremként, múzeumként) szolgálják az idegenforgalmat. Legjelentősebb malmok a Pötörke, Cifra, Miklós és a Nepomucenus.), Harangláb óratorony (A város egyik szimbóluma. Jellegzetessége, hogy faszerkezete vasszögek felhasználása nélkül készült el. ) Fellner Jakab kilátó(A Kálvária-domb oldalában álló, 40 méter magas, egykori sörétöntő torony tetejére több mint 200 lépcsőfok vezet.)

Kaland Park - Az ősfák és épített oszlopok közt kifeszített köteleken létrehozott változatos akadályok sportosan izgalmas szórakozást kínálnak gyerekek és felnőttek számára egyaránt.

Kecskemét 1-2 napos program

Ismerkedés Kecskemét látnivalóival – Kecskeméti vadaskert, állatkert, Kunsági Nemzeti Park(Az épületben a hazai természetvédelem történetét, a magyar nemzeti parkokat és a Duna-Tisza köze jellemző élőhelyeit, valamint múltbeli mesterségeket bemutató állandó kiállítás látható.) Nagytemplom, Cifra palota, Népi Iparművészeti gyűjtemény, Játékmúzeum.

Lajosmizse -  Tanyamúzeum, A Tanyamúzeum létrehozásával kezdődött Lajosmizse idegenforgalma. 1972-ben nyílt meg a nagyközönség elıtt, ez volt az ország első tanyamúzeuma. Lakóépülete valószínűleg az 1870-es években épült. A jászberényi eredetű Németh család több nemzedéke birtokolta. Legrégibb gazdája Németh András volt, aki a századforduló tájékán 64 hold földön gazdálkodott. Ebben az időben, ez a földnagyság és a hozzá tartozó állatállomány középparaszti állapotot jelentett.

Helvécia - A lovasbetyárok főhadiszállása a Kecskeméthez közel eső Helvécián található,céllkitűzés,  a "lovasnemzet" imázs erősítése, a magyar hagyományok ápolása. Kocsikázás,lovasbetyárok, lovas bemutató, Lovas bemutató ( karikásbemutató, ló fektetés, hátás állán, karikásbemutató stb.)

Hollókő - Hatvan 1-2 napos program

Hatvan - A gyönyörűen felújított, hatvani Grassalkovich-kastély ad otthont a 2014-ben nyílt Magyar Vadászati Múzeumnak, mely egyedülálló, modern, látogató- és gyerekbarát kiállításaival, a kastélyparkban létesített élményelemekkel igazi élményközponttá varázsolja a város közepén álló létesítményt. 

Hollókő  -község Nógrád megyében, Magyarország egyetlen olyan faluja, amely szerepel az UNESCO világörökség listáján, és így világszerte ismert. A legfontosabb feltételnek, azaz az egyedi és egyetemes jelentőségnek Hollókő azzal tesz eleget, hogy a 17-18 században kialakított falu a tradicionális építészet és a 20. századot megelőző falusi élet olyan, páratlan példája, amelyet sikerült eredeti állapotában megőrizni. Hollókő napjainkra sem vált szabadtéri múzeummá: mindmáig élő, lakott település. Hagyományőrző lakói a legtöbb épületet most is rendeltetésszerűen használják.További látnivalók és nevezetességek – Hóllókői vár, Szövőház, Postamúzeum, Babamúzeum, Katolikus templom( fatornyos épület ).

 

Tapolca - Nemesvita 1-2 napos program

Látogatás a Tapolcai- Tavasbarlanghoz. A csónakázható tavasbarlang fogadóépületében páratlan kiállítás mutatja be a karsztvidékek csodálatos világát. 10 terem különleges látnivalói kalauzolnak minket a titokzatos barlangok világába. A gyerekeket kúszóbarlang várja, míg a felnőttek érzékelési képességét "kőtapogató" teszi próbára.
A Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont megtekintése a tavasbarlangban való csónakázást is magában foglalja. Malom-tó, Vízimalom -  A hotel Gabriella  egykor egy malom volt. Hatalmas kerekét a Malom-tóból lezúduló víz hajtotta. Az Ódon épületekkel és magaskőfalakkal körülvett Malom -tó a város legkedveltebb helye. Sétánya mentén áll Batsányi János szobra, a költő szülőháza a róla elnevezett, szomszédos utca 12-es számú háza helyén volt. Megtekintik továbbá a Trianoni emlékművet, Szent Márton római katolikus templom, Katonai emlékparkot.

 

Nemesvita -Westernpark. A szabadidőpark vadnyugati hangulatban,  igazi cowboy módjára. Izgalmas Westernshow és számos szabadidőprogram nagyoknak és kicsiknek. Programok: pónilovaglás, aranymosás, kötélpálya, indián rituálé, lovas kocsikázás, állatsimogató, patkódobás, westernshow, íjászat, Winnetou-kötél, sólyom-show, trambulin, játszótér.

Veszprém 2 napos program

Veszprém egyik híres jelképe, a Fejes-völgy felett átívelő Viadukt. A kanyargó Séd-patak fölött 50 méteres magasságban emelt Szent István Völgyhíd a Szent László templomhoz vezet. Az 1938-ban épült viadukt két íve kapcsolja össze a Jeruzsálem hegyet a Temetőheggyel. A hídról gyönyörű kilátás tárul elénk a Várra és a Bakony-hegységre.

Veszprémi vár  - A hét dombra épült város egyik magaslatán, a Várhegyen alakult ki a veszprémi vár a X-XI. században. A meredek, szakadékos hegyoldalak szélén körbefutó fal jelzi az egykori erődítményt, amelynek területén ma lépésről lépésre történelmi épületek magasodnak.

A város jelképe a Tűztorony. Az alapja IV. Béla idejéből származik, és egészen a török idők végéig védelmi célokat szolgált. Az 1801-es földrengés után újjáépítették a tornyot, mely 48 méteres magasságával lehetővé tette a tűz állandó figyelését. Ekkor került rá a magyar címert formázó csúcsdísz is.A biztonság érdekében az akkori polgárok állandó toronyőrt is alkalmaztak, akinek éjjel-nappal vigyáznia kellett a várost. A tűztorony átépítési tervét Tumler Henrik készítette, ennek alapján készült el a mai formája 1811. és 1817. között.A Tűztorony körerkélyéről csodás panoráma nyílik a városra és környékére.

Állatkert - A 10 hektárt is meghaladó terület ma mintegy 120 állatfaj 450 példányának otthona.  Ötven emlős-, harmincöt madár- és huszonöt hüllő fajjal találkozhatnak Kittenberger Kálmán Növény- és Vadasparkban.

Dinó Park -A két hektáron elterülő kiállítás során olyan népszerű őslények életnagyságú mását is megtekinthetik a látogatók, mint a Tyrannosaurus Rex, a Triceratops, a Stegosaurus, a 25 méter hosszúságú Diplodocus, vagy a Velociraptor. Az állatkert ezen kiállításáért nem kell külön belépőt váltani, a park az állatkerti jeggyel látogatható.

Gizella Kápolna - Veszprém legrégibb épületét a hagyomány szerint Gizella királyné alapította. A valaha kétszintes palotakápolna, feltételezések szerint püspöki vagy királyi magánkápolna, 13. századi freskói Magyarországon a legrégebbiek közé tartoznak; boltozati zárókövei is egyedülállóak. A Vár utca végén emelkedő kilátóbástyánál áll az első magyar királyi pár szobra. Innen kitekintve csodálatos kilátás nyílik a városra.

Bakonyi Ház - A Laczkó Dezső Múzeum épületének szomszédságában álló tájházat, az egyik legkorábbi magyarországi Néprajzi Szabadtéri Múzeumot 1935-ben közadakozásból építették fel egy múlt századi öcsi lakóház mintájára. Az épület három helyiségből áll, konyhája szabadkéményes. A konyhából nyílik a szoba, amely sarkos elrendezésű, bútorai közül legrégebbi az 1704-ből való két faragott támlájú szék. A többi berendezési tárgy megyénk földrajzi tájain élő református kisnemesi lakosságot jellemzi. A hátsó szobában 2002-ig működőképes csutorás műhely kapott helyet.

 

Tata – Vértesszőlős -  Kisbér 1, 2 napos program

Látogatás Tatára, ahol az ismerkedést a helyi kisvonattal tesszük meg. A látogatás hossza kb. 1 óra, indulás az Öreg tótól, Öreg vár, Angol park, Esterházy kastély, Kálvária domb,  Fellner Jakab kilátó, dinó park.

Vérteszőlős Szabadtéri múzeum- Az Őskori előembertelep, -  Európa legidősebb ősemberének, a

 mintegy 350 ezer éves előembernek a csontmaradványai, használati tárgyai, konzervált lábnyoma. A bemutatóhelyen az ember fejlődését mutató táblák, az eredeti állapotban feltárt, üveg mögött bemutatott kultúrrétegek mellett a leglátványosabb az egykori "dagonya" fölé emelt körpavilon ablakai mögül előtáruló lábnyomrengeteg. A bemutatóhely teljes területe különben - növény- és állatvilága is - természetvédelem alatt áll.

Kisbér, a kisbéri Mini-Magyarország Makettpark különleges és érdekes látnivalót kínál a turistáknak. A makettpark a kisbéri tó partján került kialakításra. A látogatók többek között megtekinthetik a kecskeméti Cifra Palota, a jáki templom, a soproni tűztorony, a pécsi dzsámi, a tatabányai Turul emlékmű, a székesfehérvári országalma, a gödöllői Grassalkovich kastély, a lillafüredi kastély a fátyolvízeséssel, a villányi pincesor, a tihanyi apátság, a tatai vár, a váci diadalív, az őrségi Pityerszer, a fertődi kastély, a szegedi dóm, a Lánchíd,  a hortobágyi kilenc lyukú híd, a Parlament, a debreceni nagytemplom, a szegedi zsinagóga, a visegrádi Salamon torony, a budavári sikló, a budai vár palotaegyüttese, a kőszegi Jurisics vár, a Hősök tere, a veszprémi viadukt, az egri vár, az első balatoni gőzhajó,  a kisbéri lovarda, a kisbéri Neptun szobor, a hollókői lábasház, a fővárosi Nyugati pályaudvar, a pannonhalmi apátság, az esztergomi bazilika, a sziráki Kastély, a majki apátság, a nagycenki mauzóleum, a budapesti gyermekvasút, a Dunakanyar és az aggteleki cseppkőbarlang kicsinyített mását is.

 

Balatonszemes-Balatonszárszó -Balatonlelle 2 napos program

Balatonszemes híres szülötte Reich Károly grafikusművész. Illusztrációk, könyvrajzok, grafikák, plakátok, kisplasztikák őrzik emlékét a helyi múzeumban.

A Hunyady-család balatonszemesi birtokán a 18. század utolsó negyedében istálló céljaira emelt barokk műemléképület 1962 óta ad otthont a Postamúzeum kiállításainak. A delizsánsztól a mozgópostáig. Postai szállítójárművek, mozgóposta vagon eredeti postai berendezésekkel 1780-1900-ig. A múzeumot 1962-ben alapították.

Balatonszárszó neve összefonódik a József Attila halálával, aki szanatóriumi kezelése után 1937. november 4-én került Szárszóra, az egykori Horváth-panzió épületébe, ahol akkoriban nővérei laktak.   Másnap este a balatonszárszói vasútállomáson halálra gázolta egy tehervonat. A költőt a szárszói temetőben temették el, majd 1942-ben a budapesti Kerepesi temetőben került örök nyugalomra. Az egykori panzióban 1955-ben nyílt meg a József Attila életét és pályáját bemutató kiállítás.

Balatonlelle -  Afrika Múzeum - Húsz év Afrika szívében: Gróf Somssich Pongrác gyűjteménye .

Árpádkori templom -A puszta a Rád nemzetség ősi fészke volt. A templom a XIII. század első felében, román stílusban épült, faragott homokkőből és téglából. A XIII. századi maradványok. Az 1332-37-es tizedjegyzék szerint már volt plébániája és temploma, mely mára erősen leromlott. A meglévő fal 8-10 méter magas. A boltozati elemek csatlakozása még ma is jól látható. A falakon kívüli támpillérek egy része is áll még. Rádpusztai lovascentrum - Nyáron hetente szerdán és pénteken lovasbemutató

Szekszárd 2-3 napos program

Gemenci tanösvény- erdei kisvasút- hajókázás, (A kisvonat 30 km hosszúságban járja be az erdőt a nyiladékokban és a tisztásokon, olykor szarvasok, vaddisznók láthatók. A tanösvényt végigjárva a látogató az alábbi témaköröket ismerheti meg: Gemenc története és földrajza, növényvilág, állatvilág, erdészet, természetvédelem. Gyalogosan a tanösvény kb. 1 óra alatt bejárható. A kishajó mintegy 60 perces kikapcsolódást ígér a Dunán és holtágain haladva. A fedélzetről bepillantást nyerhetünk a Gemenci erdő gazdag vízvilágába.), Lösz-szurdok tanösvény(A túra útvonala a löszbe vájt egykori barlanglakások, hagyományos és modern művelésű szőlőterületek mellett vezet, ahol időnként csodálatos panoráma fogadja a túrázót), Mézeskalácsos, Gyertyaöntő, cukorka készítő műhely (A Petrits család 1825 óta foglalkozik mézeskalács, gyertya, cukorka és sütemények készítésével. A mesterség az évszázadok során apáról fiúra szállt. Jelenleg a hatodik generáció készíti a mézeskalácsokat és a gyertyákat. A múzeum bemutatja többek között a - Verőfás és spiccelt mézeskalácsok, Húzott és csurgatott gyertyák, Cukorkák,- Kéregöntésű termékek (pl. Dianás cukorka),- Hagyományos szaloncukor. Bencés apátság romjai(A középkori krónikák szerint a Szent Megváltó tiszteletére alapított apátság lett 1063-ban I. Béla nyughelye is, bár halálakor az apátság nem volt még felszentelve.)  Babits Mihály emlékház(Babits Mihály szülőháza, a Kelemen-ház ­ ahogyan a szekszárdiak nevezték ­ 1780 körül épült copf stílusban, ma is eredeti állapotában áll. Az épületben 1967-ben nyílt az első kiállítás. 1983-ban, a költő születésének 100. évfordulójára szülőháza teljes egészében múzeummá vált.)

Baja - Kalocsa 2-3 napos program

 

Baja Főtere, a  turisták egyik legmaradandóbb emlékképe a négylevelű lóhere alakban kövezett tér. A jellegzetes bazaltkockákkal borított tér egykor piacok, vásárok színtere volt, míg ma a városi fesztiválok, programok kapnak itt helyet. Szentháromság-szobor
A szobor a Szentháromság tér közepén áll. Baja egyik legrégibb, XVIII. századi, késő barokk stílusú műemléke. A várost sújtó nagy pestisjárvány emlékére az 1750-es években állították.  Városháza,  Grassalkovich-palota A Sugovicára néző, reneszánsz, olasz stílusú Szentháromság téren áll a mai városháza, a hajdani barokk Grassalkovich-palota. A régi kastélyt Patanichich Gábor kalocsai érsek építtette, aki 1733-1745-ig volt Bács megye főispánja. A kastély 1750-től állt a Grassalkovich család tulajdonában egészen a múlt század végéig. Bunyavác tájház-A tájház a török hódoltság után észak-Bácskába vándorolt katolikus délszláv népesség, a bunyevácok század eleji lakáskultúráját, tárgyi emlékeit mutatja be., Vajas torok tanösvény-A tanösvény védett területen, a Gemenci erdőben került kialakításra,  hódrágásokat lehet megfigyelni, az ártéri erdőben 1-2 km-es sétát tehetünk. A tájékoztató táblákon kívül, kisebb kilátó is készült a tanösvény mentén. Kálvária templom-A Kálvária temető kápolnáját valószínűleg Hild József tervei alapján építették 1836-ban. A kápolna előtt álló barokk szoborcsoport 1795-ből származik, ebben a temetőben nyugszik Nagy István festőművész is. -,Halászati mini skanzen -gyakorlatban mutatják be a gyerekenek a halászeszközök használatát. Türr István emlékmű  - aki katonai érdemei mellett- Garibaldi oldalán harcolt- az ország gazdasági és kulturális felemelkedéséért is tevékenykedett. Ő indította el többek közt a Panama- és Korinthoszi csatornák építését. Kalandpark, Gemenc sétahajózás-A 100 fős Gemenc sétahajóval egész napos kirándulást tehetünk a Gemenci erdőben. A sétahajóval és erdei vasúttal is kombinált kirándulási 

 lehetőségek májustól októberig.  

Kalocsa – Paprika múzeum , Porcelán maufaktúra, Népművészeti tájház, Bakod lovaspuszta - ritka állatfajtákkal találkozhatnak, mint a honfoglalás kora óta ismert magyar szürke marha, mangalica konda, racka juh, vagy éppen a gyermekek kedvencei, a szemtelenül „követelőző” szamárcsikók. Kalocsai érseki palota -Az Érseki Palota épületében található a Főszékesegyházi Könyvtár, mely páratlanul gazdag kódexekben és a könyvkiadás első évtizedeiből származó ősnyomtatványokban , Viski Károly Múzeum- fazekasság, fafaragás, hímzés, viselet, pingálás.

Pécs és környéke 2-3 napos program

Magyarország ötödik legnagyobb települése, Baranya megye, a Pécsi járás és kistérség székhelye. A kelta és pannon törzsek lakta vidéken a 2. század elején a rómaiak alapítottak várost Sopianae néven. A püspökséget 1099-ben Szent István Király, az ország első egyetemét 1367-ben Nagy Lajos király alapította a városban. (Ma is itt működik az ország legnagyobb létszámú egyeteme, közel 34 ezer hallgatóval.) A középkori Pécset az ország kulturális, művészeti életének egyik központjává tette Janus Pannonius püspök.Pécs a kultúra városa, ahol a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa programot követően is számtalan rendezvény várja az érdeklődőket.A program során megtekintik a Zsolnay kulturális negyedet/ múzeumot, Ókeresztény emlékek, Dzsámi/Minaret,Tettyei mésztufa barlang, Barbakám, Idrisz baba türbéje, Székesegyház, Aradi vértanúk útja,Memi pasa fürdőjének romjai, kipróbálják az Erdei kisvasutat, és meglátogatják az állatkertet.

Orfű - Pécstől mintegy 14 km-re észak-északnyugati irányban, a Mecsek hegyhát közepén.Megtekinthetik a tájházat, malommúzeumot, Sárkány kutat, pihenés, fürdőzés az orfűi tó partján

Mecseknádasd – A település Baranya megyében található, Pécsváradtól északkeletre. Nádasdra a török kiűzése után,1718-ban telepesek érkeztek a Rajna mentéről, Hessen  tartományból. A második világháború után 200 családot, mintegy 1000 személyt telepítettek ki Németországba. A falu magva a középkori Szent István-kápolnánál volt. Itt álltak az első német telepesek házai is. A település jellegzetessége a dűlőkben húzódó három pincesor, melynek rendje valaha a falu házainak sorrendjét követte, a pincékben ma is kitűnő borokat érlelnekLátnivalók – Tájház, Árpádkori temető kápolna, vízimalom, Schlossberg várrom, Réka vár.

Abaligeti cseppkő barlang – a Mecsek leghosszabb patakos barlangja, kiépített főága körülbelül 466 méter hosszúságban a kirándulók számára szakvezetés keretében látogatható.

Debrecen -Hortobágy-Hajdúszoboszló 2-3 napos program

Hortobágyi Nemzeti Park - A nemzeti park területe (80.135 hektár) a Hortobágy és Nagykunság tájait, valamint a Tisza-tó egyes részeit foglalja magába. Hazánk első, 1973-ban alapított, egyben a legnagyobb kiterjedésű nemzeti parkja. UNESCO kulturális világörökségi helyszín (1999).

Debrecen – Nagyerdő természetvédelmi terület (Hazánk első természetvédelmi területe. Az erdő szélén, az erdészet központjában kapott helyett a Diószegi Sámuel Oktatóközpont. Szakvezető segítségével ismerkedhetnek meg az erdő élővilágával, és az ezeknek a megőrzése érdekében folyó munkákkal. Jégcsarnok( korcsolyázási lehetőség), Agóra Tudományos Élményközpont, Református Nagytemplom, Erdei kisvasút, Irodalmi Múzeum( A múzeum a város gazdag irodalmi hagyományainak emlékeit gyűjti. Alapját az 1890-ben létrejött Csokonai Kör és a Városi Múzeum irodalomtörténeti anyaga teremtette meg. A közel ötvenezer tárgy, irat és műalkotás Csokonai Vitéz Mihály korától napjainkig nyújt átfogó képet a magyar irodalom sokszínűségéről. ), Hortobágy Malom( Közép Európa legnagyobb szélmalma ), Tímár ház-Kézművesek háza.

Hajdúszoboszló – Mókuskaland Élménypark, Fazekasház, Gokart pálya, Hajdúszoboszlói Strand.

Gödöllő - Hollókő 1-2 napos program

Gödöllő - A Gödöllői Királyi Kastély-együttes részei:
Gödöllői Királyi Kastélymúzeum, Királyi Kastélypark (Felsőpark), Gödöllői Barokk Színház, Királydombi pavilon, Kastélytemploma,Gödöllői Királyi Kastély - Erzsébet-park (Erzsébet királyné szobor, Sziklahalom, Kálvária) - Nemzeti Együvé Tartozás Parkja - GIM-ház és kertje - Szabadság tér (Volt Községháza, Református templom, Világbéke Gong) - Petőfi tér (Evangélikus templom, Petőfi szobor, Petőfi emléktábla - Török Ignác szobra), Lockarium Escape Room – szabadulós játék, Horthy Miklós bunkere, Kapucinus kegytemplom és rendház, Arborétum méhészeti gyűjtemény, Szentháromság templom: Árpád-házi szentek és boldogok falikép-sorozat.

Hollókő  -község Nógrád megyében, Magyarország egyetlen olyan faluja, amely szerepel az UNESCO világörökség listáján, és így világszerte ismert. A legfontosabb feltételnek, azaz az egyedi és egyetemes jelentőségnek Hollókő azzal tesz eleget, hogy a 17-18 században kialakított falu a tradicionális építészet és a 20. századot megelőző falusi élet olyan, páratlan példája, amelyet sikerült eredeti állapotában megőrizni. Hollókő napjainkra sem vált szabadtéri múzeummá: mindmáig élő, lakott település. Hagyományőrző lakói a legtöbb épületet most is rendeltetésszerűen használják.További látnivalók és nevezetességek – Hóllókői vár, Szövőház, Postamúzeum, Babamúzeum, Katolikus templom( fatornyos épület ).

Gödöllő - Jászberény 1-2 napos program

 

Gödöllő - A Gödöllői Királyi Kastély-együttes részei:
Gödöllői Királyi Kastélymúzeum, Királyi Kastélypark (Felsőpark), Gödöllői Barokk Színház, Királydombi pavilon, Kastélytemploma,Gödöllői Királyi Kastély - Erzsébet-park (Erzsébet királyné szobor, Sziklahalom, Kálvária) - Nemzeti Együvé Tartozás Parkja - GIM-ház és kertje - Szabadság tér (Volt Községháza, Református templom, Világbéke Gong) - Petőfi tér (Evangélikus templom, Petőfi szobor, Petőfi emléktábla - Török Ignác szobra), Lockarium Escape Room – szabadulós játék, Horthy Miklós bunkere, Kapucinus kegytemplom és rendház, Arborétum méhészeti gyűjtemény, Szentháromság templom: Árpád-házi szentek és boldogok falikép-sorozat.

Jászberény – Állat- és Növénykert (A létesítményt 1979-ben a gyereknapon nyitották meg.  Jelenleg az állatkert az álatok természetszerű bemutatásán túl az oktatást tartja fő feladatának. Lehetőség van az állatok etetésére meghatározott időpontban. Nyáron Zoo táborokat tartanak a gyermekeknek, melynek középpontjában a környezeti nevelés fontossága áll. Jász Múzeum, ahol többek között megnézhetik a Lehel kürtjét. A jászberényi Jász Múzeum kürtje a magyar nemzet féltve őrzött kincse, a jászok nagy becsben tartott ereklyéje, amelyhez egyik fontos mondánk, a Lehel-monda fűződik. Ez 955-ben, I. Konrád uralkodása alatt történt, Székely Mihály emlékszoba -Székely Mihály Jászberényben született 1901. május 8-án.  A gimnázium első négy évét Jászberényben végezte, majd Budapesten érettségizett. Első mestere a híres cimbalomművész Rácz Aladár édesapja. Budapesten énekelni magánúton tanult László Géza énektanárnál, aki a kor sok énekesét oktatta. Déryné Szépppatik Róza - Déryné Széppataki Róza 1793-ban született Jászberényben és 1872-ben halt meg Miskolcon. A magyar nyelvű színtjátszás kiemelkedő alakja. A Déryné Művelődési Központban 1999-ben elkészült a Déryné emlékszoba, ami a ház nyitva tartási idejében megtekinthető. Fedett korcsolyapálya( korcsolya bérléssel).  Fedett uszoda stranddal.

Nagycenk – 2-3 napos program

Széchenyi István emlék múzeum, kastély .A kastély újjáépítése a háborús pusztulása után sokáig váratott magára. A rekonstrukciós munkák 1969-ben kezdődtek, és addigra kialakult, hogy Széchenyi István életével foglalkozó kiállítás kap helyet az épületben. A Széchenyi István Emlékmúzeum gyűjteménye a legnagyobb az országban, amely egy történelmi személynek állít emléket. A nagycenki Széchenyi István Emlékmúzeum a létrehozója, -és alapításától napjainkig háttérintézménye - az 1975-ben alakult Országos Széchenyi Kör-nek.

A vasutat a GYSEV Zrt. üzemelteti, a szolgálatot gyermekvasutasok látják el. A gőzmozdony és a vonatszerelvény a század elején, a 2003-ban beszerzett dízelmozdony 1950-ben épült.Bár a múzeumvasút vonala mindössze 3600 m hosszú, mind a fiatal, mind a felnőtt "vasútbarátok" körében nagy népszerűségnek örvend.
 A "Kastély" állomás melletti parkban látható kisvasúti járművek állandó kiállítása díjmentesen látogatható. A járművek megtekintése révén a látogató áttekintést kap az ország vidékein egykor közlekedett mozdonyokról és kocsikról.

A Széchenyi-család mauzóleuma történelmi zarándokhely. A nagycenki plébániatemplom közelében, a temetőkertben található. A népes Széchényi-család napjainkban is az ősi sírkertbe temetkezik. Körben a falak mentén számos újabb kori sírjuk látható. A dús növényzetű és kegyelettel gondozott sírkert hazánk egyik legszebb, legbensőségesebb temetője.

Európa egyik legszebb hársfasora, a magyar növénykultúra világcsodája a nagycenki hársfa-allé. A kettős hársfasort 1754-ben telepítette Széchenyi Antal és felesége, Barkóczy Zsuzsanna. A sétányt lovaglásra használták, ez magyarázza méreteit.

Fertőboz legjelentősebb műemléke a Gloriette. A Csúcsos-dűlő 187 méter magas dombjára épített emlékcsarnok a település címerének központi eleme. A Gloriettet Gróf Széchényi Ferenc építtette 1801-ben fertőrákosi mészkőből. A dombtetőről csodálatos panoráma nyílik a Fertő-tóra. A páratlan kilátás élménye miatt érdemes felkeresni a Gloriettet.